
Välj flytvästar med omsorg till hela familjen
De senaste åren har användningen av flytvästar och flytdräkter har ökat bland det finländska båtfolket. En stor orsak till detta är det större utbudet av bekvämare och mer praktiska gasfyllda och vadderade västar.
Det finns dock några saker att tänka på när du väljer och använder dem, varav det viktigaste kanske är storleken på västarna.
Flytvästar, liksom flytdräkter, är i grunden en personlig säkerhetsanordning. Därför måste de väljas efter personens storlek. Det finns till exempel ingen anledning att köpa flytvästar med utrymme att växa till barn, eftersom en för stor väst inte fungerar som den är tänkt att fungera. Faran är att en för stor väst inte hålls på plats när du behöver den.

Västen ska sitta tätt mot kroppen. Den får aldrig vara för spänd eftersom en för liten väst klämmer och känns obekväm när den fylls.
Västen bör anpassas så att den är stadig efter aktuell klädsel. Midjebältet ska vara så att en knytnäve får plats under det. Bältet får dock inte vara för löst eftersom det kan leda till att västen börjar stiga.
Grenrem är en viktig del av säker användning av västar. De ska hållas fastspända när västen används. Dessutom kan en rem som hänger löst fastna i båten.
Det är viktigt att välja bärförmåga på västarna efter användare och farvatten. Flytdräkternas bärförmåga är oftast 50 newton. Den vanligaste bärförmågan för barnvästar är 100 newton medan vuxenvästar vanligtvis är 150 newton. För särskilt stora användare eller för öppet hav kan bärförmågan på västarna vara ännu högre, till exempel 170 newton eller så mycket som 290 newton. En väst med sådan bärförmåga är vanligtvis avsedd för havsförhållanden.
Även flytvästar och framför allt gasfyllda västar ska skötas. I vår har båtklubbarnas besiktningsmän lagt särskild vikt vid underhållet av flytvästar.
Du kan ta hand om västarna själv. Om du är osäker på din egen kompetens bör du kontakta en servicebutik. I allmänhet servar alla båttillbehörsbutiker som säljer västar dem.
Det finns några saker som en egenvårdare måste komma ihåg
Först en visuell inspektion av västen vilket kräver att västen öppnas. Finns det mekaniska skador eller revor i västarna och speciellt luftkamrarna? Mekaniska skador utvecklas så småning om till hål. Om det finns ett hål i västen ska den inte lagas utan västen måste bytas ut mot en ny.
När västen har öppnats blåses den upp med luft och lämnas till nästa dag. Om västen tömts på luft finns det ett hål i den, vilket kan konstateras genom att blåsa upp västen igen och sänka den i vatten. Om västen inte tömts är luftkammaren intakt.
Därefter skruvas gaspatronen av. Kontrollera att det inte finns något hål i filmen. Patronen kan också vägas. Om vikten som visas på vågen är densamma som antalet gram stämplade på flaskan, är flaskan full.
Därefter kontrolleras att avtryckaren är i gott skick och klar för drift.
Packa till slut västen enligt instruktionerna och se till att det inte uppstår några vridningar i luftkamrarna och remmarna, vilket i värsta fall kan trycka ihop luftkamrarna och hindra västen från att fyllas.
Säkert båtliv!