Kuivapuku lisää mahdollisuuksia selvitä kylmässä vedessä
Kuivapuku tuo huomattavasti lisää mahdollisuuksia selvitä kylmässä vedessä verrattuna pelastusliivien varassa olemiseen. Nuorempia kalastajia silmälläpitäen Crewsaverin Atacama Pro –kuivapuvuista löytyy junioreille sopivat koot, jolloin myös seuraava sukupolvi pääsee nauttimaan turvallisesti kalastuksesta vaativissakin olosuhteissa.
Lapsia näkee kalastavan syksyn karuissa keleissä veneestä yllään vain pelkät pelastusliivit. Vaikka liivit kelluttavatkin, ei alle 10-asteisessa vedessä kauaa selviä ilman kuivapuvun suojaa. Siksi vähänkään enempää vesillä kylmän veden aikaan käyvän juniorille olisi hyvä hankkia hänen turvallisuutensa kannalta kuivapuku.
Ei eroja aikuisten pukuun
Crewsaver Atacama Pro –kuivapuvun juniorimalli on täysin samanlainen kuin aikuistenkin mallit, mutta vain mitoitus on eri. Puvun kolmikerroslaminaattikangas on samalla vedenpitävää ja hengittävää.
Puvun kankaan niin kutsuttu vesipilariarvo on 20 000, joka tarkoittaa sitä, että se kestää huomattavan suuren vedenpaineen niin sateessa kuin vedessä ollessakin.
Atacama Pro:n kankaan hengittävyys on 15 000 g/m2/24h. Hengittävyyttä mitataan nopeudella, jolla vartalosta tuleva kosteus läpäisee materiaalin eli kuinka monta grammaa materiaalin läpi pääsee kosteutta ulos yhtä kangasneliömetriä kohden 24 tunnin aikana.
Kuivana pysymisen varmistamiseksi puvun kaikki saumat on teipattu, siinä on vahvikkeet polvissa sekä takamuksessa ja kaula –sekä rannemansetit ovat istuvaa Glideskin-neopreenia. Sukat ovat lateksia. Jokaisessa puvussa on tehtaalla suoritetusta tiiviystestistä merkintä.
Kuivapuku käytössä
Pukua koekäytti 12-vuotias 160-senttinen ja 45-kiloinen juniorikalastaja, jolla ei ollut aiempaa kokemusta kuivapuvuista tai niiden pukemisesta ja käytöstä.
Atacama Pro:n etuosassa olevan, viistosti suljettavan ja kaarevan YKK Aquaseal -vetoketjun ansiosta puku on helppo pukea päälle. Kaula –ja rannemansetit aiheuttivat ensin pientä ahdistusta, mutta kun niihin tottui, niin homma toimi mallikkaasti.
Junioreilla ranteiden ja nilkkojen paksuus on melko pieni ja ranteissa sekä lahkeissa on velcrotarrakiristeiset resorit, joiden avulla ylimääräiset lepatukset saadaan aisoihin. Etenkin haspelilla kelatessa on häiritsevää, jos kangas osuu koko ajan siimaan tai roottoriin.
Puvun istuvuutta lisäävät henkselit, joiden avulla lantio-osa pysyy oikeassa asennossa liikuttaessa. Puvussa on myös sisätasku, johon junnu voi laittaa esimerkiksi puhelimen, mutta käytännössä puhelin on parempi pitää omassa vedenpitävässä pussissaan.
Reisitaskuissa on tilaa säilyttää esimerkiksi hanskoja tai pipoa. On kuitenkin hyvä huomioida, että kovia tai teräviä esineitä taskuihin ei kannata laittaa sekä se, etteivät taskut pysy kuivina veteen jouduttaessa. Vessakäyntiä varten puku tulee avata ja laskea haaruksiin.
Kaiken kaikkiaan Crewsaver Atacama Pro Junior toi ennen kaikkea mielenrauhaa aikuiselle, mutta myös mukavuutta juniorille. Tietynlainen ”pro-meininki” tuo tekemiseen ihan uutta potkua ja vesillä voidaan olla tavallista kauemmin.
Lämpöhaalari kaupan päälle
Crewsaver Atacama Pro Juniorin mukana tulee paksu fleecestä valmistettu alushaalari. Se on mainio lisä kohtuulliset 499 euroa maksavassa puvussa. Fleecehaalarin alle puetaan tekninen aluskerrasto ja yläosaan voi vielä todella viileissä keleissä lisätä kevytuntuvatakin, jolloin kylmyys ei pääse millään hiipimään pikkukalastajan kehoon.
Alkuperäinen artikkeli: Kalamies.com